Подслушан разговор

Автор: Генка Богданова

Ало, ало! Здрасти Мине!
Чаках зимата да мине,
слънчицето да изгрее,
лястовичка да запее,
да разцъфне  пролет мила…
Много съм се затъжила,
за приятелките верни.
Дните струват ми се черни
докато се свирам вкъщи.
Нижат се едни и същи –
скучни, тягостни, лениви,
сякаш, дружке,  не сме живи.

Здрасти, Станке, как се сети?
Позабравихме се двете.
Радвам се, че пак те чувам,
че  и аз за теб тъгувам!

Ами зимата замина,
рекох: Ще потърся Мина!
- Здрасти, дружке!- да й кажа,
новините да разкажа…
Вчера се затопли вече,
свалих старото елече,
чехлите и пеньоара,
грабнах   чантата си стара
после тръгнах към пазара,
да се видя с Дена, Зара,
да си разтуша  със тях.
Даже трите, грях, не грях,
да си поклюкарим сладко,
за Тодора и за Златко.
Чух, че имали големи
със сина си те проблеми,
ама  за какво са били,
може те да са открили?

На пазара всичко знаят,
хора разни се мотаят
и обсъждат куцо, сляпо,
цяла зима, цяло лято.
Но не стигнах до пазара.
Срещу мен, на тротоара,
друга дружка аз съзрях
и веднага  там се спрях.
Улицата дорде мина,
тя едва не ме подмина,
то добре, че едва крета
от подаграта проклета.
Спряхме се със Златка двете
и дордето се усетя
в кафенето ме замъкна.
Там стояхме дорде мръкна.
Беше ми приятно, вярно,
похортувахме си харно,
разменихме новините,
нищихме и тайни скрити,
пообсъдихме  мъжете
и етървите проклети
та съвсем не съм разбрала,
как изпуснах сериала.
Беше вече на финала
и от яд съм се изяла,
че не му изгледах края!
Ама ти го гледаш, зная.
Я кажи,  какво се случи?
Дали свекърът научи,
че е негово детето
дето го роди Айшето?
Съпругът й дали научи?
Кой наследството получи?
И дали Али осъмна,
след като  го  Осман гръмна?...

Станке, хвана ме натясно.
С този филм не съм на ясно.
Той е турски,  срамота!
Гледай „Дързост, красота“!
Там интриги ти да видиш,
от сърце да им завидиш.
Готин филм, американски,
не безличен, наш, балкански!
Ама му изпуснах края
и ще свърши ли, не зная.
Осемнадесет  години –
все конфликти –груби, фини:
Кой с коя , кога се люби,
кой  от ревност друг погуби,
коя от кой дете ражда
а  „семейство“ с друг изгражда,
кой ще гние във затвора,
май не знай и режисьора?
Ще върви дорде сме живи.
Но артистките – красиви,
и мъжете им  плейбои –
любят чужди, сменят свои,
имат чар и стил, имидж.
Аз съм влюбена във Ридж!...
Слушай, позвъни на Радка!
Вчера чухме се за кратко,
мисля си, че тя ще знае
на „сапунката“ ти края.
Тя отскоро се запали
по индийски сериали,
но и други не изпуска. 
Сяда сутрин след закуска,
гледа ги един, след друг.
Няма син, снаха, съпруг,
няма и свекърва стара -
няма кой да й се кара.
Гледа  до среднощем  даже,
края тя ще ти разкаже!

Оле, Минке, свършай вече,
много , дружке, се увлече.
Сбогом! Щом се „отнеса“
не поглеждам  аз  часа.
Шестдесет минути цели,
в разговор сме навъртели
Време е да сложим края
как ще плащам, хич не зная!


Рецензии