Володимир Висоцький До 50-рiччя В. Плучека

Володимир Висоцький «До 50-річчя В. Плучека»

В Москву я вилітаю із Одеси
На кращому з повітряних коней.
Несусь не на пожежу я і не на прем'єру п'єси -
На жданий поспішаю ювілей.

Потрібно  - де сьогодні ювіляр,
В "Останньому параді" де потреба .
В Парижі - Жан Габен і Жан Вілляр,
Там Ів Монтан, та нам туди не треба.

Я за квитками,  певно ж, поскандалив,
Аеропорт поставив "на попа".
"Хто він?" - питають. Я  шепнув, й квиток одразу дали:
Він постановник "Лазні" та "Клопа".

Потрібно - де "Женитьба Фігаро",
В якій багато режисерських штучок.
Я міг би до "Мосради", як би хтів, пройти двором,
Та до лампади те,  я, там де Плучек.

Сьогодні здача п'єси на "Таганці",
І видно,  чарівник Ви або маг -
Сьогодні дві прем'єри (значить в ВТО дві п'янки),
І ось тому такий переаншлаг.

Ведмедям в цирк дали знов привілей, 
Естрада, з цирком конкурентна ще б би!
Також по телевізору хокей -
Там стогін, крики, та мені не треба.

Я прилетів - мене не пропускають.
Злякався навіть - думаю: біда!
Ви знаєте, буває, і прем'єри не пускають,
Та ювілеїв слава – от то да.

Ваш шанувальник, ваш завжди актор
Низький уклін Вам шлю за Вашу творчу ліру,
За Ваш ніяк нев'янучий гумор,
І вашу довголітнюю сатиру.

© Володимир Туленко. Переклад 2019

Ка-РА-Оке:

https://www.youtube.com/watch?v=4_3N5ivAUPo

*****
Владимир Высоцкий «K 50-летию В. Плучека»

В Москву я вылетаю из Одессы
На лучшем из воздушных кораблей.
Спешу не на пожар я и не на премьеру пьесы —
Спешу на долгожданный юбилей.

Мне надо — где сегодня юбиляр
И первый друг "Последнего парада".
В Париже — Жан Габен и Жан Вилляр,
Там Ив Монтан, но мне туда не надо.

Я долго за билетами скандалил,
Аэропорт поставил "на попа".
"Да кто он?" ; говорят. Я им шепнул ; и сразу дали:
Он постановщик "Бани" и "Клопа".

Мне надо — где "Женитьба Фигаро",
В которой много режиссёрских штучек.
Я мог бы в "Моссовет" пройти двором,
Но мне не надо — мне туда, где Плучек.

Сегодня сдача пьесы на "Таганке",
Но, видно, Вы волшебник или маг —
Сегодня две премьеры (значит в ВТО  две пьянки),
И от того такой переаншлаг.

Сегодня в цирке масса медведей,
И c цирком конкурирует эстрада,
Ещё по телевизору хоккей —
Там стон стоит, но мне туда не надо.

Я прилетел — меня не пропускают.
Я даже струсил — думаю: беда!
Вы знаете, бывает, и премьеры отменяют,
Но юбилеи, к счастью, никогда.

Я Ваш поклонник с некоторых пор,
И низкий Вам поклон за Вашу лиру,
За Ваш неувядаемый юмор
И вашу долголетнюю сатиру.


© Владимир Высоцкий. Текст,Музыка 1969


Рецензии