Руска баня

Обичам руската дървена баня
 като верен и топъл приятел.
Със своята пара ме мами -
за здравето е преобразовател.

Налагат ми гърба запарен
 със метла от свежи клони
 и аз излизам благодарен,
че всички болки са изгонени.

Масаж на тялото със мед,
за да открие всички пори.
Потапям се във бъчвата със лед,
та чак душата ми лети нагоре.

Не забравяме и евкалипта
 да поръсим върху камъка.
От очите ми искри излитат,
но добавяме дърва във пламъка.

Влизам стар и отмалял,
а излизам млад и бодър.
Без да ме боли пищял, хрущял
 със настроение съм сред народа.

Отпивам квас и медовина
 или пък чай от свежа билка.
Хапваме парче сланина -
пълно удоволствие постигам.

Има тайни в тази баня -
руснаците ги пазят строго.
Затова без колебание
 се паря в нея аз до изнемога.

09. 04. 2012 г.
589 Б. Алекс.
Петр Пенчев


Рецензии