Володимир Висоцький Лист до сiльгоспвиставки

Володимир Висоцький «Лист до сільгоспвиставки»

Здрастуй, Коля, милий мій, чоловік коханий!
На початку я привіт хочу передать.
Ось приїдеш ти, боюсь, діловий, ошатний,
Не додому, а в партком будеш звітувать.

Як поїхав ти, я - в крик. Баби прибігали:
«Ох, розлуку, цю мені -  не перенести! ..»
За тобою так ревла, що мене тримали, -
Хоч причин не нудьгувать можа б і знайти.

Тут ось Пашка прибігав кум твій окаяний.
Ледве-ледве не дала - ще тремчу, повір!
Він три дні вже, зазвичай, ходить злий та п'яний, -
Перед тим, як приставать, п'є, мов дикий звір .

Ти, базікають, там взяв премію велику,
Ніби Борька, наш бугай, перший Чемпійон!
До бандита отого, я ревную дико
і люблю тебе сильніш, ніж отей далдон

Снилось, ніби захворів, п'яний геть й похмурий;
Якщо думаєш чого - так не муч себе:
З агрономом я пройшлась, тільки ж я не дура, -
Говорила я весь час, як люблю тебе.

Я-то - добре, а ось ти? Хай їм буде пусто!
Тут недавно приїжджав керівник один,
Так в столиці, каже він, секс лиш да  розпуста,
Та й жінок, як не крути, більше, ніж мужчин.

Ти вже, Коля, там не пий, будеш пити вдома;
Тут ти можеш хоч би що, можеш - хоч в запій.
Окрім тебе я ні-ні, навіть з агрономом,
Хоч культурний чоловік й не такий дурний.

У комору дощі тече – бо дірява, вірно?
Вже не сила без тебе й незатишно буть.
Будь-який, та приїжджай, бо люблю безмірно! ..
Якщо можеш, напиши, що там продають.

© Володимир Туленко. Переклад 2019

https://www.youtube.com/watch?v=ZBy8fWcRuPY

*****
Владимир Высоцкий «Письмо на сельхозвыставку»


Здравствуй, Коля, милый мой, муж мой ненаглядный!
Во первы;х строках письма шлю тебе привет.
Вот приедешь ты, боюсь, занятой, нарядный,
не заглянешь и домой - сразу в сельсовет.

Как уехал ты, я - в крик. Бабы прибежали:
«Ох, разлуку, - говорят, - ей не перенесть!..»
Так скучала за тобой, что меня держали, -
хоть причины не скучать очень даже есть.

Тут вот Пашка приходил, кум твой окаянный.
Еле-еле не далась - даже счас дрожу!
Он три дня уж, почитай, ходит злой и пьяный, -
перед тем, как приставать, пьет для куражу.

Ты, болтают, получил премию большую,
будто Борька, наш бугай, первый чемпион!
К злыдню этому, быку, я тебя ревную
и люблю тебя сильней, нежели чем он.

Ты приснился мне больной, пьяный и угрюмый;
если думаешь чего - так не мучь себя:
с агрономом я прошлась, только ты не думай, -
говорили мы весь час только про тебя.

Я-то - ладно, а вот ты - страшно за тебя-то!
Тут недавно приезжал очень важный чин,
так в столице, говорит, всякие развраты,
да и женщин, говорит, больше, чем мужчин.

Ты уж, Коля, там не пей, потерпи до дома;
дома можешь хоть чего, можешь - хоть в запой.
Мне не надо никого, даже агронома,
хоть культурный человек, не сравню с тобой.

Наш амбар в дожди течет - прохудился, верно.
Без тебя невмоготу, - кто создаст уют?
Хоть какой, но приезжай, жду тебя безмерно!..
Если можешь, напиши, что там продают.


© Владимир Высоцкий. Текст, музыка, 1967


Рецензии