На Христо Фотев

написал:"Аз няма да се чудя,ако видя
 как роклята ти цяла се побира
 в кафявата черупка на бадема",
с което ме вдъхнови да посветя на моята
 дъщеря Мария,художник-моделиер:


Лято е. Започват кралските игри
 в разкошните градини Haute Couture*.
Сънят отнася те в магичния Париж
 за празника на дрешната култура.

Диор, Ланвен, Кензо и Живанши-
подобно пулс на сепнато сърце
 сигналът им във въздуха кръжи.
Тайнствен свят на ловките ръце!

Ив Сен Лоран подава радостната нота-
мелодия от дъжд и от пиано
 във гънките на роклите прикотква...
И звезден прах от всичко преживяно.

Скрипеж прощален за маестрото Ферре...
Но пред Салоните защо висят опашки?
Приготвят за разпятие чудака Готие,
а императорите модни коронясаха Юдашкин.

Във инкрустации,обшити от Версаче
 пред теб подскача късче от Венеция.
Бисерни сълзи полепват по клепачите:
-Моля ви,дочакайте и моята колекция!

Улавям радостта ти луда хукнала
 към модната вълна,напираща отвън...
Отнасям за ремонт единствения чифт обувки,
защото балът е през следващия сън.

16.07.1996 г.
с.Равадиново
__________________________________
 *Haute Couture(фр.)-от кутюр=висока мода


Рецензии