Божиhне искрице

Веселинка Стојковић

Божићне искрице

1
Божић
Куца на врата, на прозоре.
Деца се радују.
2
Бадњак
Усправљен уз дирек.
Домаћин поранио данас.
3
Бадње вече
Свештени час на Земљи.
Душе разнежене.
4
Бог –
Спустио се на село.
Са снегом белим и звездама.
5
Дом сваки
Нежне ужегао ватре све.
Божић се чека!
6
Кровови
Небеса додирују.
Није чудо, Бог је то.
7
Изасланик
Божји силази на Земљу.
Исус Христ. Божић.
8
Живо,
Неживо – све је у радости.
Живо, све је живо!
9
Чељад
Окупља се око домаћина.
Деца у новом.
10
Софра –
Божји дар, свега има.
Рогоже, слама около.
11
Погача са парицом
Бели се на софри.
Срце бије.
12
Деда
Пали бадњак, искре лете, лете.
Кућа весела.
13
Вечера
У миру и благостању.
У тихој молитви.
14
Баба
Спремила сито са даровима.
Божји благослов.
15
Ораси,
Јабуке, смокве, шљиве,
Коштани… Срећице ли!...
16
Унуци
Броје орахе, склањају.
Сутра ће на сокак.
17
Унуке
Ужурбале ручице.
Браћи деле орахе.
18
Мајка
Нас скуткава, већ заспале,
У слами. Леже уз нас.
19
Парица
Код деде на чување.
До идућег Божића.
20
Стари
Поранили, Божић стигао.
Кућа у светлости.
21
Крстић
Изнад кућних врата.
Дедине и унука руке.
22
Отац
Намирио живину, стоку.
И њима је Божић.
23
Положајник
Само што није стигао!
Ево, долази!
24
Кућа
Мирише на богат ручак.
Домаћинство радосно.
25
Ми –
У радостима свакојаким.
Божићним, јединственим!
26
Божић
Са нама, Бог вазда уз нас!
Детињство, најлепше си!
27
Светлост –
Све сама светлост!
А шта је живот, него То, Светлост!
28
И опет
Ће Божић! Зима и Пролеће,
Лето и Јесен.


Фотографија:
Iskrice vjere XXII • Radio ~ Svetigora ~
svetigora.com


Рецензии
Сочельник -
Святое время на Земле,
Души ангельские.

Господь
Спустился на село
Со снегом белым и звёздами.

В каждом доме
Зажигается весь огонь.
Ожидание Рождества.

Посланник
Божий сходит на Землю
Иисус Христос.Рождество.

Живое
и не живое - всё в радости.
Живо - всё живо!

Домашние
собираются вокруг хозяина.
Дети в обновках.

Благостные вечера
в мире,
в тихой молитве.

Бабушка
принесла сито с дарами.
Божье благословение.

Орехи,
Яблоки,инжир,сливы,
Каштаны...Не счастье ли!

Пр дому
плывёт аромат щедрого обеда.
Домочадцы в радости.

Рождество!
Господь всегда с нами!
Детство,найкраше ты!

Свет -
во всём только Свет!
И что есть жизнь,если не Тот, Свет!

И опять
Придёт Рождество!Зима и Весна,
Лето и Осень.

Софья Измайлова   07.01.2019 17:44     Заявить о нарушении
Какво изненађење! Хвала, драга Софија!

Веселинка Стойкович   07.01.2019 23:38   Заявить о нарушении