Алесь Рязанов. Танец со змеями

   Сраженье  меня поглощает:  узнай, на что ты
способен,  почувствуй, где твоя сила; оно пре-
вращается в танец, оно превращается  в  празд-
ник, сплетая движенья  в  единственный  в мире
узор.

   Я жду – с великим хотеньем и острым страхом.
 
   Меж тем из морской пучины уже вынырнули  две
змеи, две мои ненасытные казни.

   Они набрасываются на меня с  дикой страстью:
тугие скользкие петли сжимают меня в  объятьях,
быстрые жала целятся мне в лицо…

   Я отдираю их  от себя,  хочу  задушить их и
растоптать, я кружусь, извиваюсь, кричу…

   Отовсюду, из улиц и дворов,  выходят ко мне
горожане.

   Моя невозможная битва, мой погибельный труд
–  будто магнит для зевак…

   – Какое зрелище!..  – в  голосах  публики я
слышу чистый восторг:  –
   Где еще встретишь такой напряженный ритм.
   Кто еще покажет нам  такой изощренный танец.


                Алесь Разанаў

ТАНЕЦ З ВУЖАКАМІ

   Змаганне  захоплівае  мяне:  яно разня-
вольвае усе мае   здольнасці, яно  абуджае
ўсе мае сілы,  яно  становіцца танцам, яно
становіцца святкаваннем,  яно тчэ  з  маіх
рухаў свій непаўторны ўзор.
   
   Я ашчаджаюся ад яго. І чакаю яго.

   А з мора  ўжо  вынырнулі  дзве вужакі –
дзве неспатольныя помсты.

   Яны  апантана  накідваюцца   на   мяне,
абкручваюць  слізкімі  шчыльнымі  звівамі,
пстрыкаюць джаламі ў самы твар…

   Я аддзіраю іх ад сабе, я душу іх рукамі,
тапчу нагамі, кручуся, уюся, крычу…

   Навокал, з усіх бакоў,  збіраюцца гара-
джане.
   Нібыта    прыцягнутыя   магнітам,   яны 
глядзяць на мой адчайны міжбой, на мае па-
гібельные вымагі…

   – Якое відовішча!.. – у захапленні,   я
чую, гамоняць яны.  –
   Мы  першы  раз  назіраем такі напружаны
рытм,
   мы першы раз бачым такі выкшталцоны танец.


Рецензии