Гневни реквиеми

На всяка филателна експозиция
 разглеждам с интерес писма войнишки-
направо от окопните позиции
 последни мисли, пращани на близки.

Просмукали барутна пот и мъка,
на снежен вятър взели миризмата-
самотни майки дълго ги прикътват
 на скриновете стари в тишината.

Пликове без разноцветни марки
(откъде на фронта да се вземат?!),
само със ефрейторска ремарка:
 "тайни няма - всичко проверено!"...

Без да спазват пълната секретност
 са им чуквали и датните клейма.
В този знак е истинската ценност
 на подбраните колекции с писма.

По клеймата страстни събирачи
 разработват страшно интересни теми.
Куп писма,- пък карат те да плачеш...
Експонати - гневни реквиеми!


Рецензии