Горещи устни на пустинна жрица

От Ниса,столицата на
 Парфианското царство

 Кервани тук отдавна вече няма.
Керваните изтекли са във времето.
Останала е само тази кръгла яма.
И ням синчец,отронил се от стремето.
Изпод прахта,която днес покрива Ниса
 откриваме мазилка и керамика.
Гадаем как под витата лозница
 тюркменка нежна връзвала е раните
 на конника, прескочил Копит Даг.*
Били са страсти.Вино се е ляло.
Но земетръс размесил планина със град
 и само паметта е оцеляла.

По пясъчния гръб сега пълзят градини.
Разсича като меч пустинята канал.
И толкова фурми,кишмиш**и дини
 на никакъв пазар до днес не съм видял.

В каменното дефиле простенва птица.
Заспала тишина във мараня трепти.
Горещи устни на пустинна жрица
 нощта към сухите ми устни прилепи.

Ашхабат,Тюркменистан
-------------------------------------------------------
*- планинска верига между Иран и Тюркмения
**-виолетови безкостни стафиди


Рецензии