Зелените бикини на маслините

Благословени гръцки острови-
голи,
разсъблечени
за нежното слънце
или облечени
в зелените бикини
на маслините.
Без облаци намръщени,
с бели,
ослепително бели къщи,
обрамчили в небесно синьо
прозорците,
с изящни пропорции,
през които можеш да видиш
само още по-синьото небе
и най-синьото море!
Острови с тесни,
много тесни улички,
които вечно криволичат
и по които два файтона
не могат да се разминат,
защото са теглени
от чифт крилати коне.
Острови с най-красивите
магарета на планетата,
сред къщетата
възседнати от прегорели,
прости рибари,
които разговарят
в стихове.
Острови,
където хвърлят
похотливи огнени погледи
срещу жена ми-
по-хубава
и от най-изваяната
Кариатида,
просто защото
е българска ягорида
и е красива!
О, застивам
пред вас,
благословени
гръцки острови...


Рецензии