Не став перевертнем народ

Так не бува на Світі, в Україні,
Що нині люд тримався кращих ліній,
А завтра він... "віта антициклони,
Що рвуть шкідницьки листя з зелен-крони".
Тож не повірить, що народ нормальний,
Свій голос давши за Союз похвальний,
Раптово (менш як через рік!) змінився
І в біловежський заговір схилився.
Так можуть - шпроти в банці, вівці в полі
Й раби холуйські в підлабазник-"волі".

А люди, Референдум* привітавши
І більш як сімдесят відсотків давши
У Голоси за Кращості радянські
(А не за ненависні кУщі панскі...),
Жаліють, що Державу в них украли
І - в скруту, в виживання увігнали.
Лиш страхопуди, крісел що тримались,
Та і нацистське, що пренизько впало
охвістя те, у волю наплювали
Народну - по вказівці "з тих широт".
Але не став перЕвертнем Народ!,
Жде - в Доброті купатись в Правди полі,
А не в дикунстві, капітал-сваволі...

А тАк ось в світі, у "житті" бувало:
Дівча в сім'ї, у дитсадку зростало -
Є все: безплатна  школа, харч, обнови...
Та, мов черва, з куркульства - здуру - з крові
"блакитної"... хтось з предків, чи й усі
Нашіптують їй змалку "по росі",
Що "злісний ворог - то є комуняки,
А піонери - то малі чортяки";
Що прикидатись треба й нишком шкодить -
Нехай, мовляв, капіталізм приходить.

Про гангстеризм, бездомність, безробіття,
Безправ'я; "той богач, той - "їжу"... з смІття";
Та в золоті, та в "самовар-прикрасах";
Той "важний", той лакей, той в... "нижчих" расах;
Одним - мільярди, іншим - скрутно-бідно, -
Мовчанка. "Лиш би від комун свобідно".
Отак зросли в гріхи - шкідлива пані
Та пан шкідник в фуфайці чи в "жупані".
І помагали... і "ганьба" горлали,
Як Сем натиснув, "щоб совіти впали".

Охвістя, хоч і зовсім нечисленне,
Допомогло немало дяді Сему
Те руйнувать, що не цінить не можна,
В культури світі що шанує кожний...,
Звалили навіть... статуї Художні.
І так вже засліпились ці "свобідні",
Що і сьогодні, коли стало видно
"І їжаку", що у Союзі щастя, -
ХорОше лають й хвалять "ці напАсті",
А як нема за що радянських ганить,
То гудять, що... боролись з шкідниками.

Та бІльшість - визнавці хороших ліній,
І хочуть-прагнуть Правди Україні -
Не злую ціль, а мудру ставлять, славну:
В кров з бевзями не битись, з ворогами,
А упевнять, в Ділах переконати,
Що тільки разом Радість збудувати
Можливо, бо коли взаємна шкода,
То плаче все: хазяйство, стан, свобода...

Народи всі на Світі хочуть миру -
"В плуг перелить навіки меч-сокиру".
І тим заморським дядям, закордонним
Теж втолкувати треба, що резонно
УсІм творити щастя в мИрнім злеті,
Росла щоб Красота на всій Планеті.

    ПРИМІТКА: Нагадаємо читачам, що навіть в тих декількох
    республіках, де дорвались до власті, мяко кажучи,
    сепаратисти, яким вдалося "законно" заборонити людям
    брати участь в Референдумі, люди таки створювали самодіяльні
    виборчі округи і голосували за СРСР. Наприклад, у Абхазії на
    такому окрузі за Радянський Союз проголосували 98,6%.


Рецензии
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.