Таро-5

Я на картах затертого міста
Намагаюсь вгадати не долю -
А адресу своєї нічліжки,
Що для більшості названа домом.

Пальцем тикаю в різні адреси,
Сподіваючись, що навмання -
Може з тисяч разочок підвезти,
Й повернути на рейки життя.

Вибираю маршрути наосліп,
Й віддаюся - примхливості вдачі,
Сам для себе - собака піддослідна,
Сам собі - поліцейський лежачий.

Дзвоню в двері черговій гостині -
Й усміхаюсь - аби упізнали,
Та не вірять мені, як хлопчині,
Чи вдають, що ніколи не знали.

Знову двері, скрипучий характер
Й здивування слизьких бігудів.
Я звіряю, як лисий бухгалтер -
Номери та відбитки слідів.

Ані вулиці, ані будинку,
Не спроможен знайти, як на зло,
І чіпляюсь, як за соломинку -
На відкритість дверей у СІЗО.

Бо не тільки на картах - гадаю -
А на прізвищах та іменах.
Пальцем тикаю - поки згадаю,
По яких - я живу пашпортах.


Рецензии