1932-пи йис. Гьеле вари ч1ивиди ими

Марина АЬГЬМЕДОВА,
Дагъустандин халкьдин шаир

1932-пи йис. Гьеле вари ч1ивиди ими…

Йис сумч1урна кьюдпи… Ич ислягь ужагъ -
Йирси шиклик вари ими ч1ивиди.
Гьеле ими ч1ивиди…
Амма гьарган сирлуб шулу вахтнан гъагъ,
Гъибтру вахтну чан сес ухьуз сирлуди.
Ап1дар диди вахтниинди гьарай-ч1игъ,
Уьрхдар  аьсрин бала-кьазайхьан ухьу.
Шлиз аьгъяйи, гъюруб инсан – к1ару ч1агъ,
К1ару ч1агъси, к1арувал хури, т1ирхру…
Объективдиз лигура, арццну улар,
Аьхю аба Алексей ва аьхю баб…
Амма рякъюъ, Кассандраси аьяндар,
Вахтра убч1вна, чанта  хъипну гъюнихъ чан.
Лигура йиз багърийир суратнакан,
Хьуд йис гьеле  уьмриъ дурарин  ими,
Йиц1уд йист1ан дубхьну адар адашдин,
Гьеле сабан адаш духьнадар йитим.
Амма хъубкьра раккнарихъна дерд аьсрин.
Магьа диди бацухьди арццра раккнар,
Ва агура муч1у йишван чаз гъурбнар.
Магьа думу к1ару ч1агъ, ктруб вижна, кин,
Декабрин йиф’ин ал, гьат1арццну хлинццар.
Мици хьибди закур,
Хъа сабан гьеле
Вари ими ккунидарди, ч1ивиди…
Ухьуз лигуз тувди дурариз мюгьлет
Худайи…
Ва гъибтидар гъаб дурарин ич1иди.

Перевод на табасаранский Сувайнат Кюребековой

1932 год. Ещё все живы…

Год тыща девятьсот тридцать второй –
на старой фотографии все живы.
Ещё все живы…
Только время лживо
и бессловесно, как глухонемой.

Не закричит оно, не защитит
их от непредсказуемого века,
от чёрного, как ворон, человека,
который в «чёрном вороне» летит.

Ещё  с надеждой смотрят в объектив
дед Алексей, прабабка Александра…
Но время, как пророчица Кассандра,
с заплечною сумой уже в пути.
 
Родные смотрят пристально с листа,
пять полных лет ещё у них в запасе…
И только десять
маленькому папе,
который здесь ещё не сирота.

Но чёрный век,
как чёрный человек,
когтистой лапой в дверь уже скребётся –
он жертвоприношения дождётся,
и в темноте со свистом пронесётся
тот «чёрный ворон» сквозь декабрьский снег.

Но это будет завтра,
а сейчас
ещё все живы, любят и любимы…
Господь не пронесёт их чашу мимо,
но даст им время посмотреть на нас.


Рецензии
...сирлуб шулу вахтнан гъагъ... – в этих "ковровых узлах" видна вся картина сотканного шедевра – как красиво звучит на табасаранском...

Рашид Азизов 2   14.11.2018 19:54     Заявить о нарушении