Нашему учителю... ич мялимдиз

ИЧ МЯЛИМДИЗ
(Дюч1юбгънайи шиир)

Дада, адаш,
халу, гъардаш –
вари уву учуз вува, мялим –
аьгъюваларин заан булагъ!

Набалугъар вуча, сабан фук1а аьгъдру
яв хилиз ич абйир-бабари тувнайи:
уьмур дубгъуз;
уьмур лайикь вуйибси хъап1уз;

яв хилиъ ахъначу,
бабан хабахъ худларси,
ккунивал аьгъю ап1уз;
масанваликан жараризра кап1уз!

Мялим, аьгъячуз яв к1ван гьиссар;
аьгъячуз яв гъагъи жафйир –
яв веледдихъси, сикин дарди,
учухъра, йигъан зигурайи.

Яв гьюрматназ дебккнайи йигъ –
магьа гьадму йигъ – йигъан учу вуча!
Увуз тебрик ап1урайи шадвал –
магьа гьадму шадвал – яв уларихь учу хьача!

Деврар, дигиш шулашра,
мялимвал гьаммишандиз вуйиб ву!
Ниятари инсанвал кам ап1урашра,
яв инсанвалин ният учуъ кабхьну гъубзрайиб ву.

Яв учуз диврайи кьимат
Уву увуз гьадабт1урайи жазаси шулвуз!
Яв жафайиз дилигу кьисмат учуз хьайиз
Дириву кьиматнан гъагъ гъюнаригъ гъяйиси шулвуз!

Аьгъювалари абц1найи яв булагъ,
дийибгъу штуз илт1ит1ибк1ри!
Яв кеспназ бахш дап1найи му йигъ,
учустар нурари дабалгну ибшри!



НАШЕМУ УЧИТЕЛЮ
(расстроенное стихотворение)
(подстрочник)

Мать, отец,
дядя, брат –
всем этим ты являешься, учитель –
знаний вышний родник!

Молоды мы, пока незнающие ничего,
в твои руки нашими родителями отданы:
жизни учить;
жизнь по достойному прожить;
в твои руки отданы,
как внуки на руках бабушки,
узнать, что такое любовь;
любовь разделить и с другими!

Учитель, знаем мы твоего сердца переживания;
знаем твои тяжёлые труды –
как над твоими детьми, не имея покоя,
и за нас каждодневно преодолеваемые.

В твою честь установленный день –
Вот тем днём – являемся мы, каждодневно!
Тебя поздравляемой радостью –
Той радостью являясь – перед тобой мы!

Времена хотя меняются,
Учительство – это навсегда!
Нравы, хотя в человеке человеческое убывает,
Твой человеческий нрав  в нас будет сиять.

Оценка, которую ты нам ставишь,
этим, кажется, что, сам себя наказываешься!
Если нам не будет судьба, не достойную твоих трудов
тебя кажется, что на твоих плечах находится груз не выставленной оценки!

Знанием наполненный твой родник,
чтоб не превратился в не проточную воду!
На твою профессию посвящённый этот день,
пусть озарить лучами, такими, как мы!


Рецензии
Да, дети для учителя - лучики солнца!
Чудесное стихотворение!
Это и про меня- я преподаю фортепиано.

Татьяна Кисс   05.10.2018 22:18     Заявить о нарушении