Волны

Вновь на песок бросают морские волны сети
и каждый взгляд поймают, что в море устремлён.
И все следы смывают, когда гуляет ветер,
и все мечты уносят в глубокий свой полон.

Бросаются на берег, упорно бьются, с гулом,
крутыми берегами лишь укротить их бег.
Но, в брызги разбиваясь, таятся, как акулы,
чтобы с ночным приливом опять бежать наверх.

Внезапно не подхватит их дьявольским теченьем,
и, кажется, дорога привычна и ясна.
А что покажет время,  ведь ясно,  без сомненья,
что берега достигнет не каждая волна?!

                ...

                Вълни

На пясъка отново вълните хвърлят мрежи
и хващат всеки поглед в морето устремен.
Откъсват в миг от плажа и стъпки, и копнежи,
отнасят ти далече в дълбокия им плен.

Не спират да връхлитат по ивицата земна
мечтите на вълните, но спират в стръмен бряг.
Разбиват се и падат - като акули дебнат -
и прилива нахлуват на сушата по мрак.

Не ги завлича даже течението бясно -
отнася лесно всичко по пътя си сега…
Нима е нужно време да стане после ясно,
че всеки път вълната достига до брега?!


Рецензии