Спогад про школу

Це — про школу й про дітей,
Протяг із кривих дверей,

Це про нас і це про них,
Крик, і плач, дитячий сміх,

Думать будеш? І не мрій!
Ти ще тут? Мерщій у стрій!

Ось тобі ганчірка, крейда,
Можна битися у рейку,

Поживи і постарій,
Місце знай своє: у стрій…

Німці — готи,
В банці  шпроти,

Плюс на мінус буде плюс,
Цезар — німець, цезар — прус,
Спить мертвець і спить індус.
Відісплюсь, просплюсь, просплюсь.

Суслик спить і спить коза…
Хто заснув?! … гроза, гроза.

Були доли,
Були школи,
Були класи
І пампаси,
Були ріки
І просіки,

Хто заснув?! Темніше ночі
Всі стоять і сплять, і сплять.

Коридори були, школи,
Усе проcто, усе голо,

Все забулось, як не було,
Із вікна нам снігом дуло.

Був в нас глобус і указка,
Сіре небо, сіра казка,

Книжка, ранець і горище,
Зошит, ручка, топорище,

Грифель, циркуль і лінійка,
Іра, Катя та Надійка

Йдуть у школу, йдуть у клас,
Там чекає Фантомас.

Він — поганий, він — черствяк,
Знак питання, м'який знак.

Алфавіти, алфабети,
Генерали і карети,
Королі і їх прислуга,
Злий маньяк і злий катюга.

П'ять на вісім, буде сорок,
Куб, трикутник, коло… морок.
Ліній, стрілок — купа хмизу…
Стань сюди, закрий мармизу!
 
Знов дзвінок, годинник б'є,
А вони все про своє,

Про дактилі і висоти,
Доти доки, доти, доти.

Хочеш спати, хочеш їсти,
Там немає де присісти,

Все життя, як коридор,
Їсти будеш мухомор.
Мухомор, мухомор,
Кіт, ланцюг і чорномор.

Все змішалось вінегретом,
Піруетом, піруетом.

Фарби, зошит і радирка,
Вітром стукає кватирку,

Глечик, — вуха, як в слонів,
Як продукт кошмарних снів,

Тінь, півтінь і чорний морок,
Ліній — десять, ліній — сорок.

Перший, другий, п'ятий клас,
Інтерес в очах погас,

Стій сюди, куди ти знов?
Звіролов, звіролов.

Шостий, сьомий і десятий,
Вечір, ранок знову клятий,

Зошит, ручка і чорнило,
Мама, рама, рідке мило,

Сон, не сон, усім писати,
Дома будете зівати,

Так пройде десятий клас.
Клас, клас, клас!

Муттер йобен ти не клич!
Хопить мозок параліч.


Рецензии
Цікавий твір. Ностальгічно, сентиментально....

Артур Грей Эсквайр   03.09.2018 22:08     Заявить о нарушении