Иван богун гл-12 окончание

В лагерь пришли, на колени все встали!
Долго паны, казаков ругали.
Те молча стояли, головами качали,
На ругань поляков, так отвечали:

IЦЫК:
Не хочемо ми, проти вас воювати!
Богун засталяе! Харциз цей проклятий.
Горiлку б нам пити, I торгувати.
А Він, нас примусив! Зброю узяти.


КАЛИНОВСЬКИЙ:
А ви, нам Богуна того приведіть!
За руки! За ноги мотузкой звьяжіть!
За це, нагороду ви будете мати!
А зброю здасьте! Відпустим до хати.

ОТ АВТОРА:
Назад в монастырь, возвратились казаки,
Часа три прошло!  Все ждут их поляки.
Вот наконец, показались послы.
Медленно в лагерь, польский вошли.

IЦЫК:
Богуну, горілки міцної дадуть!
На нього, сьогоднi в ночi нападуть,
Харциза iзв”яжуть, до вас приведуть!
А нам козакам - усім вільна путь.

КАЛИНОВСЬКИЙ:
Усе це так, нехай зброю складуть!
Тоді звiдси всім! Буде вільна, вам путь.

IЦЫК:
Та зброю козаки, не хочуть складати.
Злиднi вони! Можуть, потiм продати.

КАЛИНОВСКИЙ:
Молотом легше у кузьнi махати!
Аніж з Iииком цим, договiр трактувати!”

ОТ АВТОРА:
Долго еще, они говорили,
И наконец, вот так порешили.
Ночью из лагеря выйдут поляки,
Чтобы Богуна! Купить у казаков.

     продолжение следует...


Рецензии