Народження Агроном11

Де  річка  тече  Арбузинка
Річного  побужжя  тандем,
Подій  історичних  скарбничка
Родюча  земля - чорнозем.
Чужинського  бога  притулок,
Ні  страйків, ні  бунтів, ні  бід,
З  німецьким  розмахом  маєток,
В  двадцятий  просунувся  вік.
Стиль  готики  в  скверах, будівель,
Просторого  барського  дому.
Масштабний дворовий ансамбль,
І парк  у  бузковім  полоні.
Галявини, квіти, алеї,
Отав  різнотрав`я  покров.
Купальні  за  парком  де  скелі,
Діброви  та  сосни  кругом.
Століття  пронеслись, як  миті,
В  поміщицькій  млості, балах,
Пани  стали  хмурі, сердиті,
Невпевненість  в  діях  та  страх.
У сум'ятті  Дауенгауер, Окснер,
Кошмар революцій  армада -
Їх власність, рано чи пізно,
Присвоїть  Радянська  громада.
У двадцятому так  все  й  настало,
Про  землю  декрет  був  прийнятий.
Рішуче, швиденько, зухвало
У  німців  наділ  відібрали.
Забрали  без  тіні  сумління,
Господарство,  живність,  поля.
Радгоспу  тепер  володіння,
Агрономії  земля.
Пропав  Дауенгауер, Окснер,
Не  знайдено  й  вісті - це  правда,
Робила  все  грізно, серйозно,
Надійно Радянська  громада.
Філоненко, перший директор,
Поставлений  приклад  подать,
Трудиться  з найбільшим ефектом,
Щоб  сіть  товариств  розвивать.
Кипить  в  господарстві   робота,
Ростуть  врожаї  на  полях,
Добробут  зростав  і  біднота
Достатку  присмак  прийняла.
Змінився  порядок  колишній,
Гуманних ідей торжество,
Хоч труднощів було з  надлишком,
Свій  вигляд  міняло  село.


Рецензии