Аляксей Пысiн. Вабiць незнаёмая дарога

Ма́нит незнакомая дорога,
Говоришь себе ты: примечай.
Ну, а коль дорог на свете много,
Друг мой, Иван-чай?
Да твоих, смоленских, не забуду -
Снег, дожди за синей кисеёй.
Трижды бились за деревню Буду,
Трижды умирали за неё.
А под Будой -  схоронил немало,
А под Будой –  верные друзья.
Алексеи, Викторы, Иваны...
Глина. Белозём. Сыра-земля.
Поднялись травой да горицветом,
Поднялись на радость ли, тоску?
Вон Иван, стоит по-над кюветом,
Головой кивает:
"Вот, живу.
Не дивитесь, что такой багрённый;
Восемь пуль мне. Кровью здесь истек.
Скоро осень. Каркают вороны.
Жёлтый возле ног моих листок.
Хочешь – угощу я нашим чаем,
Я ж теперь навеки водохлёб».

Нет, Иван, - не чаю, не серчай уж, -
Закурить бы. По старинке чтоб.
Папиросу скрутим по былому,
Сизый дым – под провода в лазурь.
Первая затяжка – мне, живому,
Горечи на сердце чересчур…
………………………………………………….
Ох, багрянец, ты багрянец, правды цвет…




оригинал:


Вабіць незнаёмая дарога,
I сабе ты кажаш: прыкмячай.
А калі дарог на свеце многа,
Друг мой, Іван-чай?
Ды тваіх, смаленскіх, не забуду
У снягах, дажджах і сіняве.
Тройчы адбівалі вёску Буду,
Тройчы паміралі за яе.
А пад Будай — хлопцы пахаваны,
А пад Будай — многія сябры.
Аляксеі, Віктары, Іваны...
Гліна коўзкая. Падзол сыры.
Узышлі травой і гарыцветам,
Узышлі на радасць ці жальбу?
Вунь Іван стаіць па-над кюветам,
Галавой ківае:
«Вось жыву.
He здзіўляйцеся, што ўвесь чырвоны;
Восем куль было — крывёю сцёк.
Скора восень. Каркаюць вароны.
Жоўты каля ног маіх лісток.
Хочаш — пачастую нашым чаем,
Я ж цяпер навекі вадахлёб».

He, Іване, з чаем — пачакаем,
Закурыць не лішне нам было б.
Мы цыгарку скруцім па-былому,
Пусцім шызы дым на правады.
Першая зацяжка — мне, жывому,
Бо занадта ў сэрцы гаркаты.
...............................................
Чырвань, чырвань, колер праваты...

Аляксей Пысін


Рецензии