Из Байрона - The Isles of Greece

Третья строфа – про Мараѳонское сраженiе.

Четвёртая строфа изъ "The Isles of Greece" Байрона - про Саламинское сраженiе, о томъ, какъ царь Ксерксъ наблюдалъ за пораженiемъ своего тысячнаго флота, который былъ разбитъ греческимъ флотомъ изъ 380 быстроходныхъ судовъ.

The mountains look on Marathon—
And Marathon looks on the sea;
And musing there an hour alone,
I dream’d that Greece might still be free;
For standing on the Persians’ grave,
I could not deem myself a slave.

A king sate on the rocky brow
Which looks o’er sea-born Salamis;
And ships, by thousands, lay below,
And men in nations;-all were his!
He counted them at break of day -
And when the sun set, where were they?

Я сниду въ Мараѳонскiй долъ,
Любуясь на морскую гладь:
Воспѣть свободу часъ пришёлъ,
Прахъ перса павшаго попрать.
Кто всталъ хоть разъ на мѣстѣ томъ,
Вовѣкъ не сможетъ быть рабомъ!

Сѣлъ царь на берегу морскомъ,
Взоръ устремивъ на Саламинъ,
Онъ тысячъ кораблей кругомъ
И всѣхъ народовъ властелинъ,
Вёлъ въ полденьъ счётъ - числа имъ нѣтъ,
Гдѣ жъ на закатѣ былъ ихъ слѣдъ?


Рецензии