The Little Princess painted by Marianne Sandsto

"Little Princess why are you sad?"
"Because my crown is too big for me."
 "Little princess, why is your crown  old and dented, and covered with rust?"
"Because discord broke out in my kingdom, neither money, nor craftsmen do I have."
"Little Princess, why did you have to wear the crown?"
"Because my parents have perished."
"Little princess, why did the King and the Queen perish?"
"Because the first minister has no mercy, and he has assassins."
"Little Princess, why did not you order his execution?"
"Because I merely wear the crown. I do not rule my kingdom. The first minister does."
 "Little Princess, why do your lips never smile?"
"Because my loved one left me."
"Little Princess, why did your loved one leave you?"
"Because I myself chased him away. He is in a strange land now, but he is alive."
"Little Princess, why is grey fog all around you?"
 "Because the sky weeps with a cold rain over my country. 
Because hypocrisy, lie and enmity surround me.
Because there is no blessing from God to me and my country.”
“Little Princess, why your eyes look like two black holes into nothingness?”
“Because I am dead.”


**********************************

К картине норвежской художницы Марианны Сандсто  «Маленькая принцесса»  "En liten prinsesse" Marianne Sandsto


– Маленькая Принцесса, отчего ты грустна?
–  Оттого, что корона моя мне велика.
– Маленькая принцесса, отчего корона твоя стара и помята, да и в ржавчине вся?
–  Оттого, что нестроение в государстве моём, денег нет и нет мастеров.
– Маленькая Принцесса, отчего же пришлось тебе эту корону надеть?
– Оттого, что родители мои погибли.
– Маленькая принцесса, отчего же погибли Король с Королевой? 
– Оттого, что милосердия нет у первого министра, а наёмные убийцы есть.
– Маленькая Принцесса, отчего же ты не прикажешь его казнить?
– Оттого, что не правлю я своею страной. Я корону ношу. Правит первый министр.
– Маленькая Принцесса, отчего губы твои не улыбаются никогда?
– Оттого, что возлюбленный мой покинул меня.
– Маленькая Принцесса, отчего же твой возлюбленный покинул тебя?
– Оттого, что сама я его прогнала – на чужбине, но будет живым.
– Маленькая Принцесса, отчего вокруг тебя всё гуще серый туман?
– Оттого, что небо плачет холодным дождём над страною моей.
Оттого, что вокруг меня – лицемерие, ложь и вражда.
Оттого, что нет у Бога доли для меня и для страны моей.
– Маленькая Принцесса, отчего глаза твои – два чёрных провала в ничто?
– Оттого, что я умерла.


Рецензии
Копирую из социальной сети отзыв Марианны Сандсто: "Tatiana !!!! nå har jeg endelig lest diktet du skrev...little princess...wow....just what i PAINTED and you wrote the WORDS...Magic...how it fits" together...

Виноградова Татьяна Евгеньевна   20.04.2024 17:57     Заявить о нарушении