Укр. Золота рибка

Якось вранці на світанку
пішов Кіндрат на рибалку,
там зловив рибку не просту,
а на вигляд,- золоту.
Не встиг її він рздивитись,
а вона стала вже  проситись.
Та на його рідненькій мові,
навіть без помилок в слові.
-Відпусти мене на волю,
не роби собі недолю,
загадай лише бажання,
виконаю без вагання.
Лише тільки з однією
не простою умовою.
Ти отримаєш єдине,
а сусід твій аж подвійне.
Він прийняв її умови
без вагання й перемови,
що б не мати лиху долю,
відпустив її на волю.
Довго думав та гадав,
свою голову ламав,
шо б оце таке зробити.
та  сусіда обдурити.
Якщо палац загадати
сусід аж два буде мати ,
якщо коней та свиней
чи то качок та гусей,
буде більше ніж у мене
при такій хитрій системі.
Придумати треба ліпше,
що б в сусіда було гірше.
Довго думав, що зробити
що б сусіду насолити.
Що б сусід лишився роду,
та не каламутив воду,
він замовив в золотої,
те, що в чоловіків двоє.
Якщо в мене одне всохне,
то у нього, двоє здохне.
З моря рибку погукав
та замовлення їй дав,
на що та йому сказала,
що такого ще не знала,
Що б забути про багатстьво
заради дикого злодійства.
тож вона йому сказала
на шкоду дозволу не мала,
свою умову розірввала
та хвостиком помахала.


Рецензии