Береги семена. Иван Коваленко

«Зберігайте насіння»

М.Коцу*

- Зберігайте насіння, – від народу такий заповіт,
Наші пращури так, помираючи, нам говорили, –
Бережіть наше сім’я, бо нема в світі іншої сили,
Щоб продовжити рід і собою утримати світ.

Збережіть наше сім’я між темних безрадісних літ
І спокійно тоді йдіть на муки чи то до могили,
Воно зійде колись, бо стихії не всіх покорили,
І зростуть з нього квіти, дозріє небачений плід.

То дарма, що ми плоду цього за життя не побачим –
Нас згадають колись, хоч ніхто і ніде не заплаче,
Ми робили лиш те, що з нас кожен повинен і міг.

За збережені нами малі і живі насінини
Бог усе нам простить – і гріхи, і найменші провини.
Хто насіння зберіг, той неволю і зло переміг.

* Микола Коц – побратим, товариш по табору, провів у неволі 12 років.
----------------------------------
«Береги семена» Иван Коваленко

Николаю Коцу, побратиму, товарищу по лагерю, который провёл в заключении 12 лет.

«Береги семена», - от народа остался завет.
Наши предки внучкам, умирая, его говорили.
«Береги семена, лишь они жизнь продолжить и в силе,
Род продолжить земной, удержать в себе жизненный свет».

Берегите же семя средь тёмных безрадостных лет
И спокойно идите на муки, пока не в могиле.
Это семя взойдёт, ведь стихии не всех покорили,
И созреют плоды, развернётся невиданный цвет.

И неважно, коль эти плоды мы увидеть не сможем –
О нас вспомнят без слёз, даже если мы головы сложим.
Мы все делали то, что могли, сколько было в нас сил.

И за то, что сберечь мы смогли кое-как семена,
Нам простятся богами грехи и другая вина.
Кто сберёг семена, тот неволю и зло победил.

(9.08.2018)


Рецензии