Final in F-major

The Code in F-dur flows to my ear:
timpani's tremolo and the floating sound,
On the horizon - chorus of the children,
And in the center a bright ball - the sun.

And the white smoke, a heart is sweet and foggy,
And with high tension tenor takes the Fa -
As in Puccini only Pavarotti,
Dream's chord- like a sigh on the steps - triad.

Fermata's dissonance in resolution,
The sign of Wagner is finished at last.
Infinity in sweet langour obtrusion,
Resolving in the accord of two hearts.

Forgiveness - the three sighs in exaltation,
On the tip of "forgive" we hear Love,
And Harmony -  the end as Revelation,
That we both loved, and God loved everyone!

Like Macbeth, music of the Code is tender
And lightweighted - as the bright Lohengrin -
And I want to rehear it forever
As high powers that fused in ecstasies.

So from F-sharp to F I made transition,
You became the note A from B-flat.
And C above us - is God's benediction.
Now Tonality's stabe. Final.


***
Кода в Фа мажоре

Елизавета Судьина

Я слышу нашу Коду в Фа мажоре:
парящий звук и тремоло литавр,
хор детских голосов на горизонте,
и солнца в центре - яркий желтый шар.

И белый дым, и сердце в сладкой дымке,
И в напряженьи тенор берет Фа -
Как брал лишь Паваротти у Пуччини,
Трезвучие - как вздох по ступеням.

И диссонанс ферматы  - в разрешенье,
Знак Вагнера - закончен наконец.
И бесконечность в сладостном томленьи
разрешена в созвучьи двух сердец.

Прощение - трех вздохов возвышенье,
Слышна Любовь на кончике "простил",
Гармония в конце как Откровенье,
Что мы любили, и всех Бог любил!

По нежности похожая на Макбет,
По легкости - на светлый Лоэнгрин -
Я вечно переслушивать согласна
Как слитие в экстазах высших сил.

Я стала нотой Фа из фа-диеза,
А ты из си-бемоля - нотой Ля.
И До над ними - Бог в благословенье,
Устойчивоть тональности. Финал.


Коммментарии:
Макбет Верди - имеется ввиду 4 Акт сцена 2.
Лоэнгрин Вагнера - Увертюра.
Паваротти берет Фа - в "Пуритане" Пуччини.
Диссонанс - "фа-диез-си-бемоль" - повышенный на терцию Тристан-аккорд Вагнера.
Знак Вагнера - он писал знак "бесконечность" над нотой.


Рецензии