В Д МЕНЕ ПРО НОВЕ

        ВІД МЕНЕ ПРО НОВЕ
        (Чернеткові тези - 1982)

1. Про нас, грубо: фольклор – НТР: тому підтримую
проходження пунктиром у невідомому, розкутість,
ріст зображувальних засобів і дію нового. Основа.


2. Мова про: нову поетичну систему, але це дрібниця.
Зміна напрямку мислення.
Я вважаю: роблю напрямок мислення ( а не художню
модель світу як до). Це ціль. Для мене і засіб.


3. Формування нового ідеалу. Нових людей нового
зору ( світовідчуття, космосвідомість, образ мислення,
«рухома естетика»...). Це ціль.


4. Введення науки: без «відриву від ренесансу», обережно.
Не відчуваючи дихання, не знаючи основ фізики,
математики, філософії, біопсихофізіології, теорії відносності
і їх взаємодієнаслідків неможливо зробити
напрямок мислення, природний (я відповідаю).


4а. Співмірність (універсальне). Висунута Коротичем
як частковий випадок на з’їзді письменників. Це – приведення
до відповідності, вже процес сталої напрямку. Шкали.


5. Швидкість. Характер наростання сили і швидкості
перекривання віддалених полів, в яких семантика – складова частина.
 Люди від нестачі швидкості голови – провалюються
між рядками і кричать (нутро чує – що  т е).


6. Дух! Проникнення духом: розум добудує!


7. Важкість переходу до нового. Покоління сформоване
в одному силовому полі, все добре, а тут – краще і
непосильно важке, треба все ламати, а всі старі, в старому.
Краще – ворог доброго.
Людям з цим, моїм, важко – як важко вченому, котрий
відкрив нову будову світу ( було при Ейнштейнові).


8. Тенденція нового стала матерією (не просто естетика).
Гармонія, якщо вона знайдена, «грає» зсередини.
Підтвердження.


9. І ще до стану на сьогодні. Мені говорили (напр. Б. Олійник),
що: я обігнав, не доганяючи; внаслідок виник
руйнівний розрив між мною і старою системою поетики;
це все, або нічого; цього Москва не пропустить. Від мене:
сказано вірно, крім Москви; сказано в старій системі,
в її способі мислення; (напр. І. Драч), що: перетягуйте всіх
на свій бік; (напр. М. Бажан), що: висока міра
асоціативності – і багато що не зрозуміло.
Чи вистачить їх на нове?
Не вистачить на стрибок – хіба це не трагедія?
Відірватись від молодого – все.


10. Домінує наука; наука перестала бути вільною,
стала виробничою силою; суспільні науки значно відстають
від природничих, намітилась ізольованість і безвихідь.


11. В останні десятиріччя не було інтелектуального лоба,
котрий охопив би в головному мистецтво і науку, щоб
змінювати спосіб мислення; відмічалась смертельність
чогось одного.


12. Розщеплення атома змінило все, крім способу мислення
людей, що веде до загибелі, як зауважує Ейнштейн.
Диктатура розваг. Цукерки були завжди, а просування
пророда не відміняла.


13. Із світом змінюються істини. Напрямок не сковує, він
найбільш існує. За рівнем впізнають своїх. Майбутнє
магнетичне. І складне. Я сказав, що роблю.


1982 р., Ігор Шевчук.
З необхідною жорсткістю відмічаю, що задля доступності
тези складено  в термінах  зовнішніх наук.


Рецензии