Л. Костенко. Тунгуський бог

Я ж тебя выстругал, боже,
С самого смуглого дерева!
Я ж перышком воронёным усы тебе рисовал!
Я ж тебе боже, повесил бусы до самого черева!
Жену свою самую лучшую на ночь тебе даровал!
Я ж по утрам тебе, боже, бил в свой священный бубен!
Я ж не строгал себе бога со всяких иных там дров!
Я ж тебе в ноздри серёжку! Чтоб ты не светил мне пупом,
Я ж золотые бусины отсюда вот оторвал!
Я ж тебе зуб акулы! Я ж тебе рог марала!
Я же просил тебя, боже, чтоб ты защитил мой чум!
Земли мои забрали…  дети мои умирали,
Я же просил тебя, боже. Ты, боже, не слышал, уснул?!

Зори мои кедровые кровью моей огрузли.
Ветер моей свободы плюнул в моё лицо.
Ты думал, что если мы жалки, ты думал если тунгусы,
То мы ко всему привыкли, то стерпим и это всё?!

Я же готов был валятся тут у тебя под ногами,
А ты мою отдал землю в глумленье моих врагов!
Может, клянчат напрасно люди перед богами?
Может нужно когда-то бить нам своих богов?
Может, когда-то стоит просто бросать их в пламя?

Где ж мои земли… и дети… и лучшая где жена?

Я тебе мазал губы кровью отборных маралов!

А ты мне вот так ответил?! 

Так на ж тебе, на тебе, на!!!



оригинал:

Я  ж  тебе  вистругав,  боже,
З  такого  смаглявого  дерева!
Я  ж  вороною  пір‘їнкою  вуса  тобі  малював!
Я  ж  тобі,  боже,  повісив  буси  до  самого  черева!
Жінку  свою  найсолодшу  на  ніч  тобі  дарував!
Я  ж  тобі,  боже,  щоранку  бив  у  священний  бубон!
Я  ж  не  стругав  собі  бога  більше  ні  з  яких  дров!
Я  ж  тобі  в  ніздрі  сережку! Щоб  ти  не  світив  мені  пупом,
Я  ж  золоті  пацьорки  звідси  ось  відпоров!
Я  ж  тобі  –  зуб  акули!  Я  ж  тобі  –  роги  марала!
Я  ж  просив  тебе,  боже,  щоб  ти  захистив  мій  чум!
Землі  мої  віднято…  Діти  мої  повмирали…
Я  ж  просив  тебе,  боже.  Ти  мене,  боже,  не  чув?
Зорі  мої  кедрові  кров‘ю  моєю  нагусли.
Вітер  моєї  свободи  плюнув  мені  в  лице.
Ти  думав,  як  ми  нещасні,  ти  думав,  як  ми  тунгуси,
То  ми  вже  до  всього  звикли,  то  видержим  вже  і  це?!
Я  ж  був  ладен  валятись  в  тебе  тут  під  ногами,
А  ти  віддав  мою  землю  на  глум  моїх  ворогів!
Може,  клячать  даремно  люди  перед  богами?
Може,  іноді  треба  бити  своїх  богів?
Може,  іноді  варто  кидати  їх  у  полум‘я?
Де  ж  мої  землі…  і  діти…  і  найсолодша  жона?
Я  ж  тобі  губи  мазав  кров‘ю  найкращого  оленя!
А  ти  мені  так  віддячив?!
Так  на  ж  тобі,  на  тобі,  на!!!


Рецензии