Белавежская пушча

ВЕРШ ПРЫСВЯЧАЕЦЦА
Дню Незалежнасці Рэспублікі Беларусь, дата 3 ЛІПЕНЯ
* * * * *
Ты шумі наша пушча прыгожая!
Ты шумі галінамі, родная.
Калі б толькі магла ты сказаць,
Як прыйшлося хлопцам ваяваць. 

Яшчэ да вайны Герынг выношваў план.
Знакаміты паляўнічы, тоўсты, як кабан,
Марыў аб элітнай паляванні, прыродзе,
Але нічога не ведаў ён аб народзе.

І сліны дарма на пушчу развесіў ён.
Яву развеяла мары яго, як сон.
Немцы былі настолькі здзіўлены,
Што аддалі пашану героям вайны

У пушчы, на скрыжаванні дарог
Зелянее магільны пагорак.
У галавах стаіць абеліск.
Пушча памяць захоўвае пра іх.

Двое рускіх і волат казах,
Забыўшыся пра смяротны страх.
Прыкрывалі сваім адыход.
Вось такі тут быў паварот.

Паклалі роту фашыстаў.
Кулі ляцелі са свістам.
Немцам прыйшла падмога,
А хлопцы ўжо былі ў Бога...

Ты шумі наша пушча прыгожая !
Ты шумі галінамі, родная.
Калі б толькі магла ты сказаць,
Як прыйшлося хлопцам ваяваць. 
* * * * *
На бляшанай таблічцы абелiска напісана: «Обнажите галавы! Тут спачываюць вечным сном героі Вялікай Айчыннай вайны – кулямётны разлік савецкіх воінаў, гераічна змагаліся супраць роты нямецка-фашысцкіх захопнікаў 23 чэрвеня 1941 года. Вечная слава героям, загінуўшым у баях за свабоду і незалежнасць нашай Радзімы!»
* * * * *
 НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ
* * * * *
БЕЛОВЕЖСКАЯ ПУЩА
* * * * *
Стихотворение посвящается Дню независимости Республики Беларусь, дата 3 июля
* * * * *
Ты шуми, наша пуща красивая
Ты шуми ветвями, родимая.
Если б только могла ты сказать,
Как пришлось здесь парням воевать.

Еще до войны Геринг вынашивал план.
Знаменитый охотник, жирный, как кабан.
Мечтал об элитной охоте, природе,
Но ничего не знал о народе.

И слюни зря на пущу развесил он.
Явь развеяла мечты его, как сон.
Немцы были настолько удивлены,
Что отдали почести героям войны.

В пуще на развилке дорог
Зеленеет могильный холм.
В изголовье стоит обелиск.
Пуща память хранит о них.

Двое русских и богатырь казах,
Позабыв про смертельный страх.
Прикрывали своим отход.
Вот такой здесь был поворот.

Положили роту фашистов.
Пули летели со свистом.
Немцам пришла подмога,
А ребята уж были у Бога...

Ты шуми, наша пуща красивая
Ты шуми ветвями, родимая.
Если б только могла ты сказать,
Как пришлось здесь парням воевать.
* * * * *
На жестяной табличке обелиска написано:
«Обнажите головы!
Здесь покоятся вечным сном герои Великой Отечественной войны – пулеметный расчет советских воинов, героически сражавшихся против роты немецко-фашистских захватчиков 23 июня 1941 года.
Вечная слава героям, погибшим в боях за свободу и независимость нашей Родины!»


Рецензии
Большое спасибо, Доротея!
У меня есть еще вариант песни на эту тему.
Мирного всем неба!
С уважением и теплом души.
Опять перепутала форму рецензии с замечаниями.

Валентина Ковальчук 2   31.07.2018 09:41     Заявить о нарушении
На это произведение написано 9 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.