Иван богун гл 5 окончание

ОТ АВТОРА:
Богун присмотрелся,  казака узнал:

БОГУН:
ВерныгорА! Бiсiв сын,  Ты, сюды як попав?!

ВЕРНИГОРА:
Та батько Хміль, зараз там на Пілявці, (Укрепленный казачий лагерь
А менi козакУ, щожь сыдiты на лАвцi?!    стоитНа реке Пиляве) прим.авт

Ось i выйшов, подЫхаты вОльною вОлэй,
Знайшов цых людэй тут у чЫстому полi.
Та бАчу народ, тут зовсім жэбрАцькый! (народ, очень бедный! Пер.)
Почав їх науці навчАты, козацькiй

Ось упіймалы тут стАрця однОго,
Кажэ що в Кыїв, він їдэ додому.


На старца, полковник мельком лишь взглянул,
Тутже, горсть золотых, ему протянул.
Жадно ладони, подставил старик,
За волосы взялся Богун, то парик!

БОГУН:
А вы казаки, учитесь науке,
Волос седой, а молоды руки!
Польская стрижка! Лях молодой,
Куда и к кому? Отвечай кто такой?

ПОСЛАНЕЦ:
С письмом воеводы! Иду на Москву.

БОГУН:
Знайдiть йому мiсцэ, ось тут на суку.

продолжение следует...


Рецензии