На Благовiщення Пресвятой Богородицi!

... Під враженням теленовин,
дивлюсь у давнину глибин
із радістю на ті віки,
коли з такої висоти
нам Вість Благая надійшла
і у життя наше ввійшла...

В основі цього Свята –
така знаменна дата:
Благая Вість від Гавриїла
що повідомлена Марії,
про те: вона дитя зачне,
при сім – непорочне.

Вона  народить – БогоСина
для нас – всесвітньої родини!
 
Алессо Бальдовінетті (Італія) «Благовіщення». 1457 р. (Перша картина Ренесансу)

Провістилось із Гавриїла:
Радуйся, благодатна Діва,
Бог зачнеться з твого лона,
бо породиш людям Сина
та назвеш його Ісус –
Божий Син – цебто Христос!

Леонардо да Вінчі (Італія). «Благовіщення». 1470 р.

Запитала тут Марія:
Як без мужа породілля?
Чує відповідь таку –
незбагненну і просту:

Святий Дух Діву знайде
і окриє він тебе.
Дух Святий в тобі зачне,
тим-то й є оте Святе!
 
Сандро Боттичеллі (Італія). «Благовіщенння». 1489 р.

І Марія мовить знову :
Нехай буде твоє слово,
нехай буде як Святиня –
я Господня є рабиня!

Джон Вільям Вотерхаус (Англія).«Благовіщення» (19 ст.)

Він Великим стане Сином,
до людей іде із Миром,
БогоСина вірний Ангел:
Знову каже сам Архангел, -
у пануванні безперечнім,
з царюванням безкінечнім !?...

Ель Греко (Іспанія). «Благовіщення» (16 ст.)
ТАК АРХАНГЕЛ ГАВРИЇЛ         
МАР’Ю ДІВУ БЛАГОВІСТИВ...!...

Майстер Федуско  (Український маляр 2-ї половини XVI століття, цеховий майстер із міста Самбора в Галичині). «Благовіщення».

В День цей птахів відпускають,
нехай скрізь вони літають.
Хай несуть Благовістину –
пред ВеликДнем воістинну...!...
 
Писано 07 квітня 2015 р. Троєщина. м. Київ
Доповнено й редаговано 07 квітня 2018 р.у Заклимку на Сумщині...


Рецензии