***

БЕЛИ ЩЪРКЕЛИ,
мои сънища бели,
не търсете гнездата си
тази нощ.

Като светло видение
цветя
ще изпълнят небето.

Не вярвайте на белотата им -
с приказки ще ви приспят,
за да пречупят крилата ви.

Страшно ще е без вас!

Не търсете гнездата си
тази нощ.

Летете без отдих
над изтръпналата от ужас земя.
С крилете си
разсечете
подозрителната,
приспивната тишина – страшно ще е без вас.

Слънцето скоро,
много скоро ще ги прогони.

Спрете ли,
само вие ще останете
върху цветя и корени -
закъснели преспи от сняг...


Ружа Велчева


Рецензии