В. Шекспир. Избранные сонеты. Сонет 141. Цикл 3

                141


        In faith, I do not love thee with mine eyes,
        For they in thee a thousand errors note;
        But `tis my heart that loves what they despise,
        Who in despite of view is pleased to dote;
        No are mine ears with thy tongue`s tune delighted,
        No tender feeling, to base touches prone,
        No taste, nor smell, desire to be invited
        To any sensual feast with thee alone:
        But my five wits nor my five senses can
        Dissuade one foolish heart from serving thee,
        Who leaves unswayed the likeness of a man,
        Thy proud heart`s slave and vassal wretch to be.

        Only my plague thus far I count my gain,
        That she that makes me sin awards me pain.


        Поверь мне, что люблю я не глазами:
        В тебе они сыскали тьму несовершенств.
        Порой сердца вслепую правят нами,
        И сердцем я люблю в безумной жажде действ.
        Твой голос слуха вовсе не ласкает,
        Прикосновение не бросает в дрожь,
        Не привлекает запах, вкус не опьяняет,
        С тобою день на праздник не похож.
        Но все пять чувств свою теряют власть
        Над глупым сердцем, что нелепый правит бал.
        С ним я собой не властен управлять,
        С ним я твой раб и вечный твой вассал.

        Но только ты вдали – я становлюсь другим:
        В делах безгрешен, сердцем не раним.


Рецензии