The Goldfinch and the Pigeon by I. A. Krylov

One day Goldfinch got tangled in a noose
The poor bird was thrashing in despair,
While Pigeon scoffed at him instead of taking care.
"Disgrace!-He cried. - In broad daylight, you lose
Your life in snare!
I’m not so easy to confuse!
My word - I’ll never be in miserable plight!".
Soon after silly Pigeon was caught in trap, indeed.
It serves the Pigeon right!
Henceforth don't jeer at a friend in need!

Чиж и Голубь

Чижа захлопнула злодейка-западня:
Бедняжка в ней и рвался и метался,
А Голубь молодой над ним же издевался.
«Не стыдно ль, – говорит, – средь бела дня
Попался!
Не провели бы так меня:
За это я ручаюсь смело».
Ан, смотришь, тут же сам запутался в силок.
И дело!
Вперёд чужой беде не смейся, Голубок.


Рецензии