С. Есенин. Ты меня не любишь, не жалеешь 2-й вариа

You don’t care for me, you do not love me!
Ain’t I handsome? Maybe, not at all?
You ‘re in passion, staring high above me,
As if a spectre are trying to recall.

Face ‘s distorted your desire expressing;
I ‘m to you not tender, nor am rude;
Say, how many have you been caressing?
Lips and hands – how many were eschewed?

They have passed like blurry apparitions!
Your heartbeat had never felt a snap.
Is in an unfamiliar tradition
You are sitting now on my lap?

Yes, your eyes stay only barely open,
Thoughts do linger in your distant past,
Neither I ‘m in love, as happens often,
Deep in dreams that long ago had passed.

This desire-- don’t call it destination, --
We аre close, but yet apart - for miles.
Neither will be tortured by frustration
When we part with careless little smiles.

You will go your way, these days not missing,
Dissipating meaningless predawns,
But don’t lure the ignorant of kissing,
Those who have not suffered any burns.

Then, one night, with one man, or another,
Careless, dallying with life and love,
You may meet me, in a chance encounter,
As a useless present from above!

Shoulder leaning to that other being,
Lowered eyes, intending mine to miss,
You will greet me quietly: “Good evening”,
I shall answer: “Oh, good evening, ... miss”.

To my soul this will not be perturbing,
Nothing w’ld touch my heart with any strain,
Trifles for those who ‘d loved are not disturbing,
Those burnt down cannot be lit again.

Ты меня не любишь, не жалеешь,
Разве я немного не красив?
Не смотря в лицо, от страсти млеешь,
Мне на плечи руки опустив.

Молодая, с чувственным оскалом,
Я с тобой не нежен и не груб.
Расскажи мне, скольких ты ласкала?
Сколько рук ты помнишь? Сколько губ?

Знаю я - они прошли, как тени,
Не коснувшись твоего огня.
Многим ты садилась на колени,
А теперь сидишь вот у меня.

Пусть твои полузакрыты очи
И ты думаешь о ком-нибудь другом,
Я ведь сам люблю тебя не очень,
Утопая в дальнем дорогом.

Этот пыл не называй судьбою,
Легкодумна вспыльчивая связь, -
Как случайно встретился с тобою,
Улыбнусь спокойно, разойдясь.

Да и ты пойдешь своей дорогой
Распылять безрадостные дни.
Только нецелованных не трогай,
Только не горевших не мани.

И, когда с другим по переулку
Ты пройдешь, болтая про любовь,
Может быть, я выйду на прогулку,
И с тобою встретимся мы вновь.

Отвернув к другому ближе плечи
И немного наклонившись вниз,
Ты мне скажешь тихо: "Добрый вечер!"
Я отвечу: "Добрый вечер, miss".

И ничто души не потревожит,
И ничто ее не бросит в дрожь -
Кто любил, уж тот любить не может,
Кто сгорел, того не подожжешь.


Рецензии