Про село

Гарно на селі живеться,
Глянеш аж душа співає,
А тоді як запряжеся,
Голови не піднімаеш,
З ранку на подвір’ї гомін,
Квокчуть бекають, мичать,
То хрю-хрю, то ку-ку-ріку,
То під квочкой цвірінчать,
Треба всіх нагодувати,
Треба все повичищать,
Підвязати, підлатати,
Накосить, понакладать,
З сіном носишся як квочка
То в валок, скирду, сарай,
Доки впорався вже нічка,
Нічка ще ти вже вставай,
Все болить не має сили,
Спина ,руки, голова,
Ноги, тіло круте жили,
Всі болячки зазива,
На вгороді з бур’янами,
Б’єшся на смерть -  хто кого?
Блошками, рийком, жуками,
Ковриком – бодай його,
Рано садиш – геть примерзне,
Пізно садиш – припече,
Літо йде дощу не має,
Землю тріщина січе,
Навкруги трава посохла,
В ставку зменшилась вода,
Нема пасти де корови,
Є де пасти верблюда,
Цілий день кипить робота,
То одна тоді друга,
Все клопота та клопота,
Що й поїсти не встига,
Прибіжиш в обід додому,
Перекусиш и бігом,
На загін доїть корови,
Та додому з молоком,
Треба його процідити,
Та сметани накрутить,
Закислити, відтопити,
Та до чаю масла збить,
Злить сироватку в каструлю,
Туди каші, хай їдять,
Всипать свиням, поросятам,
Будуть гарно підростать,
А між іншим ще й для себе,
Пити, їсти готувать,
Вечер прийде своїх діток,
Викупать,нагодувать,
Навгороді та в садочку ,
Позбирать та обірвать,
Маринади та кампоти ,
Треба до зими ладнать,
Осінь прийде не забуть,
Діток в школу – вдіть и вбуть,
Тай собі придбать надіть,
То не голім же ходить,
В тракторі добу трясеся,
То зори, скоси, посій,
Прополи, закультивіруй,
Хімікатами полий,
В полі теж свої причуди,
Аж вривається терпець,
У пшениці довгоносик.
В соняшнику горобець,
Геть подушить всі врожаї,
То пирій, то лобода,
Ще й амброзія – бо дай їй,
На посіви насіда,
Киниш все, розігнеш спину,
Йде до біса та трава,
Тільки впораєся з сіном ,
Починаються жнива,
Треба сили спрямувати ,
Та все гарно наладнать,
Покососити, змолотити,
Зтюкувать, переорать,
Сніг впаде тоді в майстерні,
Вариш, стукаєш, клипаеш,
Культиватор та сівалку,
Косу до весни ладнаєш,
 Так весь рік то віз то санки,
Закусивши удила,
Тягнеш так що рвуться лямки,
Посторонки розрива,
Весело в селі живеться,
Медом змазане село,
Відпочити як вдається,
То вважай що повезло.


Рецензии