Трети март

ТРЕТИ МАРТ
140 год от Освобождението на България
от турско робство

Нощем, в кръг светлинен на уличната лампа
ритуално облича се снегът във плащ индиго.
Свири в тъмнината забързан вятър окъснял.
Светът замрял е в знак на бяло и мразовито.

Случайни среднощни пришълци по тротоара-
в тайнство стъпки две до две. Тихо си говорят.
Предчувствие е този сняг. За добро. Поличба.
За начало Марта намига в бяло. Поздравява.

Сбъднати прогнози. Надеждица и за сърцето.
Ала мраз отвън пирува. И студ царува в него.
В по среднощ тайнства властват. Спи небето.
Нощ превръща всичко в сън- драго и недраго.

Но на празничния ден небесата се разтварят,
посипват щедро и народ, родина с светлина.
Трети март от сърце навред всеки благославя!
Паз;, народе мой, свойта драгоценна свобода!

Ти светините паз; ; от зложелателите нагли!
Тач; героите и ги възславяй, за да пребъдем.
Свободата свят ни дар е! Добита в тежки дни!
България над всичко! За децата ни да бъде!


Рецензии