ДIалушвар - шийна Iалашо еш воал

2009-ча шера мутхьал бутт чаккхенга кхоачаш латтача хана аз Коазой Iийсайга дехар даьдар Ассизский Франциско яьздаьча дуIа таржам де аьнна. Тушол бетта ворхIлагIча дийнахь цо ше хьадаь таржам сога хьакхачийтар, шийгара сона лаьрхIа цхьа ши дош IотIа а теха: «Хьамзат, ваьлла, ваьлла аз хьа-м дир из. Хоза дуIа да, тIехьа амин аллалахь…» ТIаккха аз из тахан маьлхе доакх.

Хьай Дунен оатхал йе Iа сох, Везан Даьла,
гоамал йоаллаш барашта безам а теларгболаш,
халахетар дерашта - гешт а дергдолаш,
моастагIал доаллачарна юкъе - тоам а бергболаш,
 шекбувлаш болчар - тешам а чIоагIбеш,
догдилла багIарашта - догдоахильге а луш,
гIайгIа есса боахкараш - дог гIоза а боахаш.

Боадо эттачоа, сердало лотайе могаш ве Iа со,
Нах тебе низ ба Iа, Везан Даьла, теберга хьежа безаргбоацаш,
Кхетам ба Iа сона, кхетамга хьежа безаргбоацаш,
Безам ба Iа, безамга сатувса дезаргдоацаш.
ДIалушвар - шийна Iалашо еш воал,
Ше вицваьчоа - ше кора а воагIаргва,
КъинтIера вувлар - шийна кIинтIера боахаш воал,
Лешвар - дийнлургва юха даим а вахар духьа.
Амин!

***

Мутхьал бутт - март
Тушол бутт - апрель

На фото - картина литовского художника Микалоюса Константиса Чюрлениса «Дружба». Это один из моих любимых жудожников. Идея его картины, на мой взляд, точно отражает смысловое содержание мольбы Франциска Ассизского. 

***

КТО ДАЕТ, ТОТ ОБРЕТАЕТ

Дай мне, Господи, быть орудием Твоего мира,
чтобы я приносил любовь ненавидящим,
прощение - обижающим,
примирение - враждующим,
веру - сомневающимся,
надежду - отчаявшимся,
радость - скорбящим,
чтобы я приносил свет во тьму.

Дай мне, Господи, утешать, а не ждать утешения,
понимать, а не ждать понимания,
любить, а не ждать любви,
ибо, кто дает, тот обретает,
кто о себе забывает - находит себя,
кто прощает - будет прощен,
кто умирает - воскресает для жизни вечной.

***


Рецензии