И даже Бог - Еn zelfs God

…  is hier een speler met hoge inzet.
De vragen verstrooien de antwoorden,
als een walmende sigaret in je hand …
Hoe ver is het oosten van het westen?
Heb je liever Camel of Belomor*,
of misschien hasjiesj, zo schadelijk voor je hersens?
Het paradijs is geannuleerd en het is te laat voor de hel.
Wat is belangrijker: ’love’, ’ljubov’ of ‘amor’?
Elke ziel is een halffabrikaat.
Waarom zo’n haast, als het leven zinloos is?
Wie is belangrijker, de dictator of de wijze,
de handelaar, straatveger of fabrikant?
Geen goddelijke voorzienigheid, maar een gedachte, ach!
Dat maakt indruk.
Iedereen wordt gebruikt, moeiteloos en totaal.
Waarom is het beter daar, waar we niet zijn?
Of is het beter helemaal niet te zijn,
als wij zijn gedoemd tot grijze grafstenen.
Deze wereld buigt en knarst rond haar aardas,
een stomende snelkookpan.
Het spel is in volle gang, God en de duivel slapen niet.
En wie van beide is het meest verraderlijk?

* ”Belomor”- is de merk van de  Russische sigaretten(met lang kartonnen  mondstuk).

***

53
…и даже Бог по-крупному игрок.
Вопросы рассыпаются в ответы,
пока в руке дымится сигарета…
Как далеко от Запада – Восток?
Что предпочтительнее: «Кэмел», «Беломор»,
иль анаша, столь вредная для мозга?
Рай аннулирован. И в ад, конечно, поздно.
И что важнее: «лав», «любовь», «амор?»
Что ни душа, то – полуфабрикат.
Куда спешить, коль жить уже не стоит?
И кто нужней: диктатор или стоик,
торговец, дворник или фабрикант?
Не Божий промысел, а мысль – вот беда! -
оказывает действие любое.
И потому используют любого,
и, в общем, без особого труда.
И почему там лучше, где нас нет?
А может быть, нам лучше, если нет нас?
Мы всё равно обречены на серость
кладбищенской плиты. А этот свет
земною осью гнётся и скрипит,
исходит паром, словно скороварка.
Игра кипит. Ни Бог, ни чёрт не спит.
И кто же из двоих коварней?


Рецензии