Шке лудына

ШКЕ ЛУДЫНА

Чучкыдынак йоча ача-аваже, кова-кочаже, ешысе моло кугурак ен деке тиде але тудо книгам лудын пуаш йодын толеш. Но южгунам тугеат лиеш, лачак тыгодым кугурак ен утларак к;лешан сомылым шукта да тудын йочалан полшаш жапше уке. Тыгай годым чучкыдынак тыгерак пелештат: «Шке семынет лучо книгасе с;рет-влакым ончышт шинче, палыме буква-шамычым кычал ончо…»
А вет чынак, кызыт ятыр йоча ныл-вич ияшак буквам палат, тугеже семынышт лудаш т;ченат кертыт. Йоча-влакым шке семынышт лудаш кумыландаш лийынак, книган кажне ластыкшым онайым, йоча кумылым сымыстарышым ышташ тыршыме. Тылеч посна, йоча-влак алфавитысе кажне буквалан посна туштым лудмышт годымак вашмутшым чиялтыдыме суретыште ужыт да тудым шканышт келшышын чиялтен кертыт. А тидыже лудмо туштым эшеже ушеш пышташ, шарнен кодашат кумыланда.
Тиде книгам йоча-влакым лудаш, шарнаш, шонаш да суретлаш таратыме амал дене возымо, ямдылыме. Тудо йоча-влаклан веле огыл, ача-ава-влакланат келша, шонена.


Рецензии