Старицата

Животът беше я смалил до точка,
зависима единствено от чужди хора,
без корени, без покрив и без почва,
с очи, зареяни през мъничък прозорец.

От спомените – черно-бели снимки,
през нощите изнищваше си късче обич,
да стопли мразовитата си зима,
надвиснала в душата и като прокоба.

А денем да заключи пак гласа си,
сълзите, писъкът, обърнал и сърцето,
смирена от съдбата беловласа
прегърбена сред загубите си да крета.

Старица с бръчки – незараснал белег,
в един живот от само няколко квадрата,
край чуждите и в овехтелите постели,
очакваща спокойствието зад чертата.


Рецензии