Партия Го

Партия Го
Божидар Богданов


Светлината се събужда
в непознат лабиринт.
Две фигури в него
редят фигури, ограждат света.
Един срещу друг,
огледани в себе си,
потъват в играта
на сферите.
И търсят пролуки,
и търсят празни места
да поставят своите пулове,
да оставят своите думи
като каменни късове в пясъка,
който се сипе
от бавното слънце в градината.
Колко щедър е Изтокът!
Насърчава играчите,
съзерцава загадката.
И никакъв намек за ход,
и никакъв намек за изход
не иде от залеза.



Партия Го
Божидар Богданов

Лабиринт незнакомый
озаряется светом.
В нем две контурных тени
играют другими, весь Мир окружая.
Каждый сам по себе,
и в себе.
Утопая в игре,
словно в музыке сфер,
они ищут пустоты
и свободу пространства
для каждой фигуры,
для каждого слова,
будто камню в саду на песке,
что медлительным Солнцем
просыпан на Землю!
Как щедр и мудр Восток,
наполняя сердца игрокам,
и оставляя загадку!
И никакого намека на ход,
и никакого намека на выход
не обещает закат.


Рецензии