Сонет 12

One day I sought with her hart-thrilling eies
    to make a truce and termes to entertaine:
    all fearlesse then of so false enimies,
    which sought me to entrap in treasons traine.
So as I then disarmed did remaine,
    a wicked ambush which lay hidden long
    in the close covert of her guilefull eyen,
    thence breaking forth did thick about me throng.
Too feeble I t'abide the brunt so strong,
    was forst to yeeld my selfe into their hands:
    who me captiving streight with rigorous wrong,
    have ever since me kept in cruell bands.
So Ladie now to you I doo complaine,
    against your eies that justice I may gaine.

                ЭДМУНД СПЕНСЕР






Глаза твои бездонные однажды,
Воспеть пытаясь я, считаю вправе,
Не чувствуя подвоха от сограждан:
Что петь хотели здравницу заставить.

Как волка в клетке выть, но по хотенью
Хозяйки, ей, конечно, интересно
А мне, как чужаку, вернее, тени,
Глаза её узрить в толпе той тесной.

Не смог вот я, разбит, ошеломлённый,
Её красой, уйти, не видя света,
Остался, хоть и раб, но раб влюблённый,
В её глаза, что небо в тучах, цвета.

Любовь - она слепа, но это к слову,
Задвинет в клеть из золота любого.
 
 


Рецензии