Яран цIаяр

Сур девиррай чал агакьай
                яран ялавар.
Артух авур чи милливал,
              чи михьивал,
                чи цицIивал
Руьгьдин къилавар.

За лугьун,чир хьун чарасуз
                ятIа квез эгер,
Шумуд асирра цIаяр кайибур,
                цIаяр хвейибур,
                цIаяр хьайибур,
Чун тушни мегер ?!

Чун тушни цIакьалар
                хкажна къелейрал,
Душманриз зур гайибур,
                сурун фул гъайибур,
                шадвиляй кайибур
Къаварал,
        чархарал,
             суван гирвейрал.


ЦIаяри гана чаз
             чпиз хас ерияр,
Жидадин кIвенкI хьтин хцивал,
                цIелхемдин ицIивал,
                жуьгьенрин зигивал.
Чинариз хъчирна лазни яр.


КIачIахарна, кармашарна
                кана цIаяри.
Гуя, чаз хьайи назарар,
                татугай азарар,
                бизарар,
Хкадриз фена,
            гана цIаярив.


Шак чIух авуна,кин руьхъ авур
                чладин сенгер,
Акъудайбур чун мичIерай,
                чун кIеверай,
                чун мекьерай
Чирагъар,
        умуддин эквер !


"Гум-гум, чалди къвемир,
                вач са кьакьан синелди",
Гьак1 лагьана гум цавариз,
                бугъ къавариз,
                цIай къулариз.
Къулани хвена къадирлувилелди.


ЦIаярин гьунар чи меце,
                чи чIала хьана.
ЦпIилни, ялавни,хьран цIайни,
                къулан цIайни,
                яран цIайни
Истеклу хьана,
            чаз ала хьана.


Хкахьдач даим,хьунни тавурай
                Алупандин цIай!
Ам чи рикIера зайифни жедач,
                элцифни жедач,
                гьайифни къведач
Дустаризни гуда чим,
                чи къулав атай.


Рецензии