Як знати, що дума р чка зимова?..

***
1.
Як знати, що думає річка зимова,
Торкаючись двох берегів одночасно?
В мовчання заглиблені, ніби у змові,
Похмурі й серйозні ідуть до причастя.

Дерева терплячі стоять насторожі,
Так, мовби щось дуже важливе вирішують.
І страшно мені, що всі постаті схожі,
І набожних не відрізнити від грішників.

Я знаю – повірте, дерева і ріки –
Не тільки святі мають право на свято.
Заплакана жінка і тінь чоловіка
Ідуть поміж інших до церкви завзято.

Морозне повітря й обряди величні,
Вночі їм насняться апостоли Божі…
І хрестяться тричі,
і автоматично!
І гнуться дерева над ними до болю…

2.
На іншому березі тиха родина,
Сьогодні вони залишилися вдома.
І вічність пульсує у кожній хвилині,
У чому їх щастя – для всіх невідомо.

Той берег пологий ріка обіймає,
Дерева вклонилися заспаній хаті.
Зима тут не плаче, зима тут співає,
І янголи з нею співають крилаті.

Їх предки прийшли на свята до порогу,
Почули молитву легку і глибоку,
І радість, що зцілює серце потроху,
І більше нічого, і більше нічого…
25-26.12.17


Рецензии