Цугцванг

Уявіть ви цих хоробрих—
Протидії навпаки,
На клітинах біло-чорних
Позбиралися полки.


Той, побільший, харю корчить,
Всі слони готові в бій,
Фланги радостно регочуть,
Ворог зараз піде в тінь.


Як і чим їх годували,
Хто цих бідних спрямував?
Кожен зараз — всіх зубами,
Помсти й спраги час настав...


Уявіть ви стільки злоби,
Подивіться, як гештальт,
Як давинні забобони,
Правлять бал, шоу на кшталт.


Правлять помсти чисті руки,
Кроють ріжучий замах...
Короби повні побитих
Черно-білих неудах...


Через сотню епізодів,
Зовсім трошки ворогів,
В позах фантасмагоричних,
Озираються навкіл.


Де "побєда", чий там приз?
Поряд — валища загиблих,
Поруч — море гірких сліз...


Все, дебют застопорило.
Логіка зайшла в тупік.
Ход наступний значно гірше
Зробить кожному із них.


Так амбіцій не вгамуєш —
Результат - не результат!
Опоненти негодують:
Нє, погодь, не вийде, бл...дь!!!


Що писати нам на дошку?!
Хто із нас очолив дах?!
Найважливіші питання
Перекреслив цей цугцванг


А шахи закаменіли,
Кожен з них давно не рад.
Ворохнутись - то проблема,
Як замітять — зразу раз!..
І або - знов у коробку,
бо у позу букви зя,
Чи у пику через дошку,
Кине той, хто мав ферзя.


Їм — не вперше домовлятись,
Сварку знову відкладуть.
Наперед — багато партій,
Викреслили цей дебют.


І фігури пораділи
Пішаки — в своєму роді,
Щастя їхнє — що вціліли,
Пережили та і годі.


І глядач зітхне ледачий,
Жалко часу, що просрав.
Думав — шоу, но як завжди
Тут і там — один цугцванг.


* * * * * * *


Рецензии