Козаки чи посiпаки?

На уроці мовознавства вчителька Світлана
про слова розповідала вправно й полум’яно.
Говорила про відмінки, розділові знаки
і наводила, як приклад, термін „посіпаки“.

Хтось сказав, що у контексті слово недоречне
і поволі між народом сталась суперечка:
означає що те слово, як його вживати
та підставно чи про нього свою думку мати…

Посилалась викладачка на мультфільм і пресу,
зокрема шкільний посібник, помічник прогресу.
У житті всього буває, нічого стидатись,
але спробуєм, панове, разом розібратись.

Надає хтось перевагу каві, інший чаю,
та відношення до всього – сутність визначає.
Одне слово зігріває, навіть гоїть рану,
віддає запрілим друге, з присмаком поганим.

Що ж той термін означає – попихач, лакуза;
ще лакей, холуй, прислужник і холоп для „пуза“;
поштурховисько, поплічник, раб і пес смердячий,
ще поштуркач і приспішник, полигач собачий…

Запитати панство хочу, що закрило більма,
чи потрібні нашим дітям книги ті і фільми?!
Ростимо з дітей своїх ми лицарів-козаків
чи прислужників ганебних, ницих посіпаків?!

18.11.2017

ДОСЛІВНО З АНОТАЦІЇ ДО МУЛЬТИКА НА ОДНОМУ ІЗ САЙТІВ:
«Короткий опис: Посіпаки – милі жовті істоти, які відрізняються своєю тупістю. Для них дуже важливо знайти злого господаря і служити йому, правда обраний посіпаками господар може про це навіть і не знати. Як свідчить історія, посіпаки живуть на планеті Земля набагато довше за людей і найбільш злісні королі, диктатори були знайомі з посіпаками. Причина розставання була лише одна – ніхто не міг витримати цих маленьких, тупих, жовтих створінь.
У підсумку головні герої впадають в повну депресію. Але одного разу наймужніший з них – Кевін – бере з собою двох друзів Стюарта і Боба, щоб все-таки знайти лиходія. І такого вони зустрічають! Точніше – таку. Скарлет Оверкілл з міста Нью-Йорк, модна і амбітна злочинниця хоче стати першою дівчиною супер-лиходієм на планеті. Але їй допомагає тільки її чоловік, Герб, у той час як всі посіпаки готові служити їй. За своєю старою традицією жовті створіння навколо себе створюють лише хаос, так що у Скарлетт, мабуть, мало що вийде. Запрошуємо подивитися мультик Посіпаки онлайн українською та скачать торрент на нашому інтернет-кінотеатрі.»
На мою думку мультфільму більше відповідає назва «Супер-лиходій Скарлет Оверкілл і її посіпаки». А ще б я сказав фільм про тупих і для тупих (чи для отупіння наших дітей).


Рецензии