След дъжда

      
    „…Ех, ако знаеше, на коленете ти
      как ми се иска да сложа глава…”
                Heartfel
               

Този роман ти така не дописа.
Скита навънка в порои дъжда.
Помня, когато в прозорците плисна,
помня, когато донесе студа.

Днес си се втурнал към мене да тичаш.
Пътят постлан е отдавна с мъгли.
Само далечното ехо "обичам",
свито на топчица, малко боли.

Ти си измисли онази мелодия,
тъжно изсвирена от саксофон.
После я пусна, в сърцето забоде я.
Колко му трябваше? Бие си с нейния тон.

Ето я гарата. Пълна е с пътници.
Писва в далекото някъде влак.
А из купетата – спомени. Смътни са.
Никой не слиза на гарата пак.

В петък денят е така невъзможен.
Писал си в тъмното на чернова.
На коленете ми как да положиш
кротко, от път уморена глава...


Рецензии