Смаляване

Малко супа и коричка  хлебец,
ще стъкми и днес вечеря.
Той,  животецът, на вид е дребен,
както и да го премери.

Само че огромно е теглило,
дето все клечи пред прага
и изстисква всичката и сила,
да не може да избяга.

Ще си легне късно, уморена
под очите на луната,
с мисълта за сметка неплатена
и за хляба на децата.

Ще преминат в тъмното въпроси,
отговорите ще стрелят.
Малко сън да може да изпроси
от коравата постеля…

В утрото набързо и небрежно
ще си прибере косата.
Хладното навън ще я пореже
със студения си вятър.

Ще я впримчи дневна монотонност,
а умората ще стиска.
Безиходицата ще я гони,
ще кънти поредна липса.

Вечер у дома когато влезе
и погали си децата,
погледът с тъгата и извезан
ще се слее с тишината.


Рецензии