Синеводская битва

Синьоводська битва*

(Сонет)

Де небесно сині води
плинуть по землі моїй,
європейські два народи
виграли в ординців бій.

Ані вплав уже, ні бродом
не проб’ється вражий рій,
що зухвало так походом
м’яв копитами пирій.

Де калини стиглі брості,
полини та будяки,
тліти будуть вражі кості.
Стануть свідками віки.

Князь Литви за переможця
і мої степовики.




––––––––––––

© Анатолій Загравенко.

* Битва на Синіх Водах ймовірно відбувалася
у вересні – грудні 1362 року в районі великого
городища поблизу села Торговиці на берегах
річки Синюхи Новоархангельського району
Кропивницької області, звідки я родом.
Пам’ять про цю битву надзвичайно актуалізована
в сучасній Україні та почасти в Литві.
У сучасних історичних підручниках та художніх
творах подія подається як «українське Куликове
поле», визначальна віха в європейському виборі
українського історичного шляху на відміну від
азійського.


Рецензии