The Romance of the Rose

If you wish, I could tell you in prose,
If you say, I will say it in verse:
I'm a delicate heat-loving rose
In a winter frost - what can be worse?!

Will you warm me and save from my dole?
Would you help listless petals to rise?
While inhaling the smell of my soul,
Could you tame me and teach to be wise?

In an answer the delicate rose
Will recline to your caring head,
Like a morning dew tear that arose
From the mem'ry of gratefully dead.

When it's time to say farewell words,
Please, don't make up a bouquet of me -
Let the seeds be a regale for birds,
Brew my redolent petals in tea.


** Оригинал **

Розовый романс

Если хочешь, скажу тебе прозой;
А захочешь, стихами скажу:
Я - как нежная чайная роза
В запустевшем, увядшем саду.
 
Ты её отогрей, не срывая,
Помоги вновь ожить лепесткам.
Аромат нежной розы вдыхая,
Приучи её к добрым рукам.
 
И в ответ благодарная роза
Прислонится к твоей голове.
Только капли росы, словно слёзы,
Отразятся на тёмной листве.
 
А когда день настанет проститься,
Ты из розы букет не вяжи -
Семена пусть достанутся птицам,
Лепестки в чёрный чай положи.


© Copyright: Елена Акулова-Трофимова, 2017
Свидетельство о публикации №117091508735
http://www.stihi.ru/2017/09/15/8735

Авторская песня "Розовый Романс"
https://www.youtube.com/watch?v=bCKYs_xXqrc


Рецензии