Переселення в Сибiр 1951 року...

         https://www.youtube.com/watch?v=de7y9DC8d2I



Стукіт і скрегіт.. колеса, вагони..
Проносяться повз (нас) роз'їзди, перони,
І я їхав, було, в цей край синяви,
де топи болота й пітьма мошкари.

Тяглися на схід ешелони з людьми,
По волі людей,що в руці Сатани...
І слово..від чого тремтіли уста-
Система, що звалася словом - "ГУЛАГ".

                В соавторстве с Эллой Эмих.



Второй вариант от Павла Миронченко:   

Стукіт и скрегіт колес, наче мара,
Повз полустанки, ліси і поля.
Їхали люди, як вівців отара,
Серед яких був маленький і я.

Наче худобу везли ешелони,
В край мошкари, і безкрайніх болот.
І охоронці, блакiтнi погони,
рука цего мiра, тiм часом - оплот.

- За що?- питають до Бога сердешні.
Гріх то великий із ЛЮдьми отак!
Це Сатана готував нам прийдешне,
Назва "країни" отої ГУЛАГ.


Рецензии
Яке катування людей... та щей після такої війни! Гірко.
Вірші дуже образні, значимі.
Спасибі всім за гарні художні образи.
З повагою до всих авторів.

Оля Чепурная   15.09.2022 01:36     Заявить о нарушении
Дякую за вдумливе читання,
це було на світі...

Виталий Мельник   15.09.2022 13:07   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.